Column 20 oktober

Column van de secretaris (Robert Braskamp) over het Politiek Café van volgende week vrijdag! (zie In gesprek met Ybeltje Berckmoes)

De politieke kopstukken kennen we allemaal. Ministers en fractievoorzitters buitelen iedere week over elkaar heen op krantenpagina’s en nieuwssites. Maar we weten, zelfs met de introductie van de pro-transparantiepartij Forum voor Democratie in de Kamer en na meerdere bezoeken aan de Tweede Kamer, nog de helft niet over de werkwijze van onze nationale politiek. Belangrijke figuren in het politieke proces zijn, ondanks hun publieke functie, aan ons geheel onbekend. Als er een quiz zou worden afgenomen, is de kans groot dat de gemiddelde Nederlander maar een stuk of tien tot vijftien Kamerleden kent. Dat is amper tien procent!

Hoe komt het dat we vaak alleen de fractievoorzitters kennen? Is de rest minder belangrijk? Niet per se. Maar het heeft er wel alles mee te maken, dat de fractievoorzitter het voornaamste gezicht naar buiten toe is van de fractie. Hij is als de aanvoerder van een voetbalteam: alle leden van het team dragen bij aan de prestatie, maar alleen de aanvoerder verschijnt voor de camera om namen het team uitleg te geven over de wedstrijd of over de gevolgde tactiek. Dat doet hij dus slechts in dienst van het team.

Zo is ook onze Tweede Kamer ingedeeld in ‘teams’, fracties. Alle leden van zo’n fractie werken samen om het beste resultaat voor de fractie te halen. Maar wie bepaalt de strategie, wie bepaalt hoe het team moet spelen? In het voetbal is dat de coach met de technische staf. Zij bepalen de tactiek, en ook de coach verschijnt vaak voor de camera om tekst en uitleg te geven. Maar wie doen dat in de fractie? Wat voor een dynamiek heerst daar?

Eerder dit jaar deed Sharon Gesthuizen, toch een ervaren politica, een boekje open over haar partij (de SP). Maar het bleef niet bij dit incident: enige tijd later kwam een veel minder bekend Kamerlid, Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD) ook met een boek waarin ze kritisch uithaalt naar het reilen en zeilen in haar fractie. En daardoor snappen we ook ineens waarom Berckmoes een onbekend Kamerlid is gebleven.

Uiteraard kwam er een reactie vanuit de partij. Maar net als bij Gesthuizen, was dat vooral een poging om het opgelaaide vuur te sussen. Maar ondertussen blijft het verhaal van Berckmoes indruk maken. Daarom organiseren SGP-jongeren Elburg/Oldebroek en CDJA Noord-West Veluwe op 20 oktober een avond waarin we in gesprek gaan met Ybeltje Berckmoes over haar ervaringen. Zij zal daar (deze keer niet gecensureerd door voorlichters) haar verhaal doen, waarna er veel ruimte zal zijn om haar vragen te stellen en zo met haar in gesprek te gaan over deze Haagse wereld en om mogelijke oplossingen te bedenken. Denk ook mee! 20 oktober 2017, om 20:00 in ’t Huiken in Elburg. Op één voorwaarde: laat je voorlichters thuis