Column activiteiten

Column 23 juni: Is de islam een bedreiging voor Nederland?

Sinds Pim Fortuyn is het onderwerp ‘islam’ nooit meer van de politieke agenda verdwenen. En de laatste jaren staat het onderwerp meer in de belangstelling dan ooit. Islamitisch gemotiveerd geweld is maandelijks, dan wel wekelijks in het nieuws. Zelfs een bestuurder die een beroerte kreeg en daardoor op mensen inreed in Amsterdam werd aangezien voor een aanslagpleger, zelfs nadat de politie herhaaldelijk had benadrukt dat dit nergens uit bleek. Kennelijk zit de angst voor een aanslag uit islamitische hoek diep in Nederland.

Dat roept wel vragen op: wat is de islam eigenlijk? Is het ‘slechts’ een religie, of is het meer dan dat? Wat weten we eigenlijk van de islam? In de politiek merken we ook deze onhandigheid. De wereld globaliseert en de samenleving is multicultureel geworden. Daardoor maken we kennis met vreemde culturen en geloven, zoals het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. Pim Fortuyn wees als eerste op de gevaren die de multiculturele samenleving in zich heeft. Geert Wilders trok er vervolgens de meest vergaande conclusies uit en kan nu niet meer zonder beveiliging over straat. En de laatste maanden bleek uit de berichtgevingen dat zelfs dat niet altijd veilig is…

31 januari 2017 publiceerde de SGP een manifest over de islam. Bijna iedereen had er wel iets over te zeggen. Het onderwerp leeft kennelijk, maar het thema ligt wel extreem gevoelig. De verwijten waren over en weer niet van de lucht, zoals dat al jaren het geval is. De een stelt dat de islam een grote bedreiging voor onze nationale cultuur is, de ander vindt het een verrijking. De SGP bracht haar mening vier maanden geleden naar buiten in een manifest. Aanleiding voor de SGP-jongeren Elburg/Oldebroek om dit jaar een goede gespreksavond over dit onderwerp te organiseren. Een avond, waarin we het vooral over de inhoud willen hebben. Hoe gevoelig het onderwerp ligt bleek direct: eerst ontstond er wat commotie rondom een tweet van presentator Tim Hofman, later ontstond er een grote mediagekte rondom de poster van de avond, waarop een bom te zien was. Die bom ging inderdaad af, maar bleek een mediabom te zijn. Hierop ging de bom eraf; alle media-aandacht leidde wederom af van het onderwerp, en dat is nu net het laatste wat we willen. We willen een gesprek met inhoud.

SGP-jongeren Elburg/Oldebroek wil graag óók gevoelige thema’s bespreekbaar maken. Dat hebben we vorig jaar gedaan, toen we een avond over de vluchtelingencrisis organiseerden. Dat willen we nu weer doen, door over de vraag na te denken: is de islam een bedreiging voor Nederland? Ten overvloede moet gezegd: wij nemen deze avond een neutraal standpunt in. Kees van der Staaij (SGP) zal het gesprek aangaan met de zaal. We zouden graag zien dat die gevuld is met iedereen die geïnteresseerd is in het inhoudelijke debat, ongeacht de mening die men vertegenwoordigt. Voor een goed gesprek zijn de verschillende standpunten belangrijk, zolang we het gesprek maar aangaan in respect voor elkaar en voor elkaars mening.

Wie voldoet aan deze criteria, dat hij/zij mee wil denken over dit lastige thema, interesse heeft in dit belangrijke vraagstuk en respect kan opbrengen voor zijn/haar medemens en diens standpunt, is vrijdag 23 juni 2017 van harte uitgenodigd om mee te praten. De inloop is vanaf 19:30 in de prachtige molen ‘de Hoop’ in Oldebroek. We hopen u/jou daar te zien!