Column: Méér transparantie van politici en gemeenten richting jongeren #Speerpunt 1

Column: Vóór Jongeren, transparantie

‘Doorzichtig hoor!’ Je broertje heeft weer eens een trucje uitgehaald dat al te duidelijk te doorzien was. Hij is jonger, minder geslepen. Hij zal kwade ideeën niet goed kunnen verbergen. Een veilig gevoel.

In Nederland zijn we gehecht aan aan zulke openheid. We weten graag waarmee en met wie we bezig zijn. We trappen er niet in, die collecte voor de ‘kanariepietjes die niet kunnen fluiten’. Voor de zak van de collectant, zul je bedoelen.

Minder duidelijk ligt het in de digitale wereld. Het vergt iets meer inspanning om te kijken of de e-mail van de bank werkelijk door de bank is gestuurd. Als blijkt dat je geld weg is, voel je je genomen. Het maakt je wantrouwig. Voortaan zal dat niet meer gebeuren.

Bij een overheid werkt het precies zo. Als zij nauwelijks reageert op de bewijzen dat de gaswinning omlaag moet, worden de Groningers grimmig. Ex-minister Kamp zal het de rest van zijn leven weten. De ultieme doodsteek voor hem kwam vorige week: de hoeveelheid geëxporteerd gas was onnodig groot. Ik wed dat Kamp, als hij zich ooit nog in Groningen durft te vertonen, wordt opgesloten in een door scheuren ontzet huis te Loppersum. Er hangt vast ook een gaslucht.

De overheid en al haar werknemers kunnen zich zo’n grap niet veroorloven, zelfs niet als die werknemer Mr. Gas is en Henk Kamp heet. Behalve, natuurlijk, als hij wil dat de overheid voortaan dezelfde behandeling krijgt als de kanariepietjes. Transparantie is voor overheden van levensbelang.

Transparantie zorgt ervoor dat uitgelegd kan worden waarom de gaskraan niet in één keer helemaal dicht kan (je weet wel, die exportcontracten). Transparantie op lokaal niveau maakt duidelijk waarom net die rij mooie bomen aan de overkant moest wijken voor de bebouwing. Transparantie is informatie geven over de reden dat de af en toe nutteloos schijnende wegwerkzaamheden plaatsvinden. Transparantie is uiteraard ook de financiën van de gemeente makkelijk toegankelijk op internet plaatsen.

Stel je voor dat we de verzenders van de nep-bankmails democratisch zouden kiezen. Inderdaad, de dwaasheid gekroond. Het maakt weinig uit of je door de kat of de hond gebeten of opgelicht wordt. De politieke versie hiervan luidt: ‘Het is allemaal één grote poppenkast.’ Een democratisch gekozen lokale overheid moet een goede vertrouwensrelatie met haar burgers hebben. De overheid moet er voor de burgers zijn en dat kan alleen als de overheid voldoende vertrouwen heeft. De informatie komt anders niet over.

Gelukkig zijn er organisaties in het land die dit begrijpen (zoals SGP-jongeren). Nederlanders zijn gehecht aan openheid, jij bent gehecht aan het doorzien van je broertje en de SGP is gehecht aan transparante politiek. Moge de geest van Mr. Gas snel uit de politiek verdwenen zijn.

Ardi Pierik

Dit was de eerste column in de serie over de speerpunten van SGP-jongeren Elburg/Oldebroek