Column: Ontspanning #Speerpunt 5

ONTSPANNING

Sport en muziek zijn onderwerpen die in het politieke debat vaak ondergesneeuwd raken. Het zijn maar randzaken, zeggen we dan. Het zijn dingen die er niet echt toe doen. Het is leuk, maar wel een soort luxeartikel. Toch? Als SGP-jongeren Elburg/Oldebroek hebben we gekozen om muziek en sport als speerpunt in onze campagne op te nemen. Het belang van (onder andere) deze dingen, is groter dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

Muziek en sport zijn namelijk vormen van ontspanning. Onze tijd vraagt veel van ons: allemaal kunnen we meepraten over onze vele verplichtingen en deadlines. Onze studies, ons werk, onze familie, allemaal vragen ze en verdienen ze aandacht van ons. Nu hebben we al in een eerdere column gesteld dat we een dag rust in de week nodig hebben om hiervan bij te komen. Maar dat is nog niet genoeg.

Elke dag hebben we namelijk momenten nodig om even lekker iets anders te doen, om ons even af te leiden. Voor veel mensen, en zeker voor jongeren, zijn muziek en sport ideale bezigheden. De speelse uitdaging van de muziek, het lekkere trainen van de sport: we houden er van. Als we kijken naar de tijd die we in totaal in zulke activiteiten steken, blijkt maar weer hoe belangrijk we het vinden om ons op deze manieren lekker te ontspannen.

En daarom hebben we er als SGP-jongeren dus een speerpunt van gemaakt. Wij vinden het ten eerste belangrijk dat mensen kunnen ontspannen. Het leven is immers al druk genoeg. Maar daar komt nog iets bij: de sociale functie die muziek en sport vervullen. De sportclub en de muziekvereniging brengen ons als mensen bij elkaar. Samen die wedstrijd spelen of dat lastige muziekstuk spelen; dat brengt ons niet alleen persoonlijke voldoening, maar ook veel gezelligheid en wederzijdse waardering. We krijgen een kans om op ontspannen wijze met elkaar om te gaan. Om elkaar ook spelenderwijs te leren kennen.

Ontkennen dat muziek en sport in ons dagelijks leven belangrijk zijn, is het paard achter de wagen spannen. Dat veel politici zich er desondanks niet zo veel mee in willen laten, staat op gespannen voet met het leven in de praktijk. Daarom willen we aan het eind van de campagne toch ook dit nog even voor het voetlicht halen: de gemeente moet investeren in muziek en sport, als activiteiten die de sociale verbondenheid versterken en ons drukke hoofd tot rust kunnen brengen.

De boog kan immers niet altijd gespannen zijn.

Robert Braskamp