Column: Terugblik op de Algemene Beschouwingen 2018

Terugblik op de Algemene Beschouwingen 2018

Deze column is geschreven door Ardi Pierik (onze columnist)

Op kerstavond 2038 was de hele familie in het huis van opa Kees bijeen. Ook de kleinkinderen waren daarbij. Het was voor hen geen enkel probleem: opa Kees kon prachtig en gepassioneerd vertellen over vroeger. Vroeger, in de politiek. Dan luisterden de kinderen geboeid. Zo ging het al jaren, zo ging het ook nu. Toen stelde een van hen een vraag: ‘Opa Kees, waaróm bent u eigenlijk in de politiek gegaan?’

Opa Kees dacht na. Was het om te praten over feestjes met Russen in een datsja? Was het om verloren bonnetjes op het ministerie van Justitie weer terug te laten vinden, nadat ze door een lid van het verzet in de administratie van Opstelten buiten diens zicht waren gehouden? Of was het toch om het d-woord te zeggen, het d-woord, waarmee je kon aantonen dat er altijd nog wel twee miljard euro over was?

‘Opa Kees, waarom bent u eigenlijk in de politiek gegaan?’ Was het omdat de anderen moesten oprotten, liefst terug naar Turkije of naar Islamabashing? Was het om door te drammen als een kleuter? Was het om te praten over mooie meisjes in Meppel? Of was het omdat de heer Baudet met spoed een plaatsvervanger zocht met iets minder waardigheid?

Nee, er was een betere reden. Het was omdat men zeventien miljoen burgers niet in de kou kan laten staan. Het was om constructief mee te bouwen aan een goede toekomst voor het volk. Het was om te midden van harde woorden te laten horen hoe God wil dat wij leven en hoe Hij wil dat wij naar andere mensen kijken. Dat doet beseffen dat men zelf slechts een kleine, onwaardige schakel is.

Helaas heeft Baudet dit niet begrepen. Direct na die bewuste Algemene Politieke Beschouwingen vertrok de heer Baudet naar Frankrijk, om daar te gaan klappen voor de waardige parades van Emmanuel de Eerste.

‘Opa Kees, waarom bent u in de politiek gegaan?’ ‘Niet om beroemd te worden, macht te krijgen of anderen neer te halen, maar omdat iedereen op de plaats waar God hem of haar gesteld heeft, geroepen wordt om daar Zijn licht te laten schijnen. In mijn geval was dat de politiek.’

SGP-jongeren wenst de koning, het kabinet en de Kamerfracties van harte Gods zegen toe in het nieuwe parlementaire jaar.