Column: Vóór een dag rust #Speerpunt 3

Column: Vóór een dag rust

Jan was alleen in zijn winkelpand in Nederland. Zojuist had hij het bericht gekregen dat zijn gemeente de koopzondag in gaat voeren. In principe zouden winkels nu elke zondag open mogen. In tegenstelling tot de Gamma, zijn grootste concurrent, was hij er niet blij mee. Hij wist dat zijn concurrentiepositie een zware slag zou krijgen: Jan zou vanaf nu nóg minder open kunnen dan de Gamma en moest maar zien hoe hij aan zijn geld kwam. Hij had tenslotte geen personeel… Onnodig te vermelden dat zich boven Jans bedrijf donkere wolken samenpakten.

Bedrijven brengen in een land het geld binnen. Ze zijn dan dus belangrijk voor de economie. Daarom moeten bedrijven van de overheid de ruimte krijgen. Een overvloed aan regels maakt bedrijfsvoering onmogelijk.

Bedrijven zijn echter meer dan een economisch voordeeltje. De belangrijkste functie van een bedrijf is dat het voldoende mogelijkheden biedt om rond te komen. Is dat dan geen economisch voordeeltje? Nee. Waarom willen mensen rond kunnen komen? Als er voldoende geld is, is er ruimte om deel te nemen aan het sociale leven. Dan hoef je niet je vader te helpen op een dorre akker, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Dan kunnen er skeelers voor je zusje worden gekocht, zodat ze met de andere kinderen mee kan spelen op straat. Dan kan je vader lid worden van de biljartclub. Is dat voor de lol? Ja, dat is het, en omdat we dergelijke dingen allemaal leuk vinden, zijn het sociale activiteiten.

Bedrijven zijn dus de kurk waarop het sociale leven draait. Tenminste, dat zouden ze moeten zijn. Bij grote bedrijven wil die verbinding nog wel eens los raken. In de top van zo’n bedrijf gaat het dan om de hoeveelheid geld die iemand verdient. De topman richt zich op het kopen van de duurste auto’s. Dat leidt tot sociale concurrentie in plaats van sociale coöperatie. En waarom? Alleen omdat ze zo nodig nóg meer centen moeten hebben. Waar is dan de winst voor de maatschappij? Agur was een wijs man…

Daarentegen zijn kleine bedrijven, zoals familiebedrijven en eenmanszaken, bedrijven die midden in het sociale leven staan. Winst binnen zo’n bedrijf komt voor een groot deel direct ten goede aan het leven van het gezin van de persoon die de eigenaar van het bedrijf is. Dát is waar bedrijven goed voor zijn.

Laten we werknemers en eigenaren van kleine bedrijven beschermen tegen geldzucht en overschatting van het belang van werk. Als we dat nalaten, is er direct schade voor de maatschappij. Is dát misschien een van de redenen dat God de sabbatdag instelde…?

Ardi Pierik

PS: Check de verkiezingsflyer met alle speerpunten.