Columns Robert

De columns op deze pagina zijn geschreven door Robert Braskamp.

Column: Vallende sterren

Er is iets aan de hand in de wereld. Nee, ditmaal is het niet het communistisch spook dat in Europa rondwaart. Het is iets meer natuurlijks. Er is sprake van een grote sterrenregen.

Vallende sterren, wie kent ze niet? Eerst hangen ze, voor het oog althans, stil aan de hemel. Maar dan ineens, schijnbaar vanuit het niets, schiet er een ster weg, en verdwijnt uit het zicht. Zo was hij er nog, en zo is hij weg.

Nu heb ik me niet tot taak gesteld in deze column om de lezer astronomische kennis bij te brengen. Ik begon de column met de zin: ‘Er is iets aan de hand in de wereld.’ Het gaat dus over de actualiteit, over de dingen die we nu zien gebeuren. Kijk een ogenblik met mij omhoog, en ik zal u verschillende vallende sterren tonen.

Beginnen we bijvoorbeeld in Nederland. Een van de grootste sterren van Den Haag, was Alexander Pechtold. Een geweldige politicus en met name een berucht debater. Hoog staat zijn ster al jaren aan de Haagse hemel. Tot afgelopen jaar. Moedig stapte hij in een coalitie, maar voor zijn partij viel daar weinig te halen. Vervolgens kwamen er wat nare details over zijn privéleven openbaar. Wat er van waar is moeten we hier in het midden laten, maar feit is dat zijn reputatie geschaad was. Ineens schoot deze ster, vanuit het niets, weg.

En kijk eens daar, dan zal ik een nog veel grotere ster aanwijzen. Het is de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. In de westerse wereld werd hij gezien als een hervormer; hij zou Saoedi-Arabië veranderen, verbeteren. Zijn reputatie steeg verder en verder. Maar toen was daar ineens die moord (alle partijen erkennen dat inmiddels) op het Saoedische consulaat in Istanbul. Alle internationale media gaan er toch wel vanuit dat de kroonprins hier weet van had, hoewel Saoedi-Arabië dit blijft ontkennen. Wat er ook van waar is, zijn schier smetteloze reputatie is nu wel vergaan. En weer viel daar een ster, zomaar, vanuit het niets.

Ook in de kerken, en met name in de Rooms-Katholieke Kerk, is er een sterrenregen gaande. De ene na de andere geestelijke wordt schuldig bevonden aan misbruik. Het imago van de Kerk daalt verder en verder, zeker nu ook de kritiek op het optreden van de paus toeneemt. Waar zal het eindigen?

De allergrootste sterrenregen vindt echter daar plaats, waar veel van ’s werelds grootste sterren zich bevinden: de filmindustrie. Daar was het dat de #metoo-beweging begon, en vanaf waar ze zich uitbreidde. Niemand ontkomt eraan, hoe beroemd de acteur of regisseur of andere ‘celebrity’ ook is. Zelfs Cristiano Ronaldo, onbetwist een van ’s werelds grootste sterren in de voetbalwereld, ligt nu onder vuur. Ster na ster schiet van het firmament. Nieuwe sterren nemen hun plaats in.

Wachtend op het lot dat hun staat te wachten?

Er is iets aan de hand in de wereld. Er is sprake van een grote sterrenregen. Het is de keerzijde van roem en macht. In de wereld van de ‘sterren’ geldt het adagium ‘opgaan, blinken en verzinken’. Nu ben je gevierd en beroemd, dan val je ineens, al dan niet zonder kennelijke oorzaak, van je voetstuk. Macht en roem zijn gevaarlijk. Mensen die het hebben, willen er altijd maar meer van. Wat dat betreft zijn ze al niks beter dan de bankiers, die door hun graaizucht de wereld op de rand van de economische afgrond hebben gelegd. Wat dat betreft, zijn het allemaal net mensen.

Ben je op jacht naar macht en roem? Laat ik je een adviseur aanwijzen. Qohelet, in het Nederlands beter bekend als de Prediker, heeft veel waardevolle adviezen voor dit soort situaties. Ambieer geen machtsposities zonder zijn scherpe en cynische analyses doorgenomen te hebben. ‘’Het geld verantwoordt alles’’, zo wist hij al, en: ‘’Beter is een goede naam dan goede olie’’ [olie staat voor rijkdom]. Met rijkdom en macht kun je veel verdoezelen, maar ‘’God zal ieder werk in het gericht brengen, met al wat verborgen is, hetzij goed, hetzij kwaad’’.